maandag 5 november 2012

Gratis financieel advies bestaat niet

Gratis financieel advies bestaat niet

Na mijn eerdere blogs op mijn eigen website, www.freddejong.eu, is dit een eerste blog via dit platform.  Dit blog wordt een mengeling van observaties en analyses met betrekking tot de markt voor financieel advies. Objectief en onafhankelijk.

Veel financieel adviseurs, zowel de onafhankelijke als de adviseurs die bij banken en verzekeraars werken, hebben de afgelopen jaren de illusie in stand gehouden dat financieel advies gratis zou zijn. Je betaalde namelijk als consument niet direct voor het advies, maar een gedeelte van de premie of hypotheekrente die je betaalde werd wel als beloning uitgekeerd aan die adviseur. Dat was het provisiestelsel. Vanaf 1 januari 2013 gaat daarin veel veranderen. Voor beleggingsproducten, levensverzekeringen, hypotheken, uitvaartverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen, betalingsbeschermers en (individuele) arbeidsongeschiktheidsverzekeringen mag een bank of verzekeraar geen provisie meer betalen aan de adviseur (voor schadeverzekeringen nog wel).  Het product (de verzekering of de hypotheek) wordt daarmee goedkoper, maar daar tegenover staat dat de kosten van het advies in het vervolg rechtstreeks met de adviseur moet worden afgerekend. Voor de financieel adviseurs die de consument hebben wijsgemaakt dat het advies gratis was, betekent dit veel extra uitlegwerk. Voor de adviseurs die de klant altijd duidelijk hebben kunnen maken dat zij niet gratis waren, is het een stuk makkelijker. Zij hoeven de klant alleen uit te leggen dat de betaling van dat advies op een andere manier gaat verlopen.

Voor de consument is dit goed nieuws. Je gaat straks een betere uitleg krijgen van de adviseur wat hij voor je doet, waarom hij een goede adviseur zou zijn en wat je daarvoor moet betalen. Wees daar scherp op en bedenk bij financieel advies vooral: goedkoop is vaak duurkoop.

dr. Fred de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten